SIMULTAN [media ahr-kahyv] —


Proiectul SIMULTAN [media ahr-kahyv] propune (re)constituirea unei baze de date online, o arhivă digitală bazată pe lucrarile video selectate in cei 14 ani de ediții ale festivalului Simultan, dar și al altor materiale documentare (video și audio) incepand cu 2005 și până în prezent.

Termenul „arhivă” poate defini diferite lucruri: este un verb, un substantiv și o strategie de păstrare. În ultimele decenii, teoreticieni ca Jaques Derrida și Michel Foucault au extins semnificația politică și socială a arhivei. Ca urmare, ideea noastră despre arhivă s-a transformat dintr-o noțiune mai tradițională când ne referim la arhive (o percepem ca o colecție de înregistrări și locația în care sunt păstrate) odată cu neutralitatea sa spulberată, ideea arhivei este de a construi și de a susține memoria culturală și de a alege în esență ceea ce este salvat pentru posteritate, a devenit un punct focal în studiile culturale. Deconstrucția relației dintre arhive și putere se reflectă în Istoriei artei, unde narațiunile dominante au fost restrânse pe principii de valoare monetară, proprietate, autenticitate, originalitate și unicitate. Colecțiile deținute de organisme private sau publice au avut tendința de a domina și dirija discursul către lucrări care se potrivesc acestor criterii, de exemplu pictură și sculptură. Art media, efemeră și ușor reproductibilă (ceea ce nu este original sau unic în sensul tradițional) a fost, în consecință, exclusă în mare parte din aceste colecții istorice și din istoria artei.

Această situație s-a schimbat în ultimele decenii, lucrări efemere instalative, materialele video și digitale devin parte a peisajului artei contemporane. Nu este deloc neobișnuit să vedem artă media în multe galerii și muzee, dezvoltarea sa a avut loc în mare parte în afara acestor spații consacrate. La nivel mondial, centrele de artă de dimensiuni mici și mijlocii au susținut experimente în noile media, au oferit acces la noile tehnologii și au prezentat și distribuit artă bazată pe media. Drept urmare, mulți au colecții de documentare considerabile; colecții care spun o istorie mult mai completă decât ar putea fi spus vreodată de puținele piese selecte și deținute de instituțiile majore.

Din păcate, majoritatea acestor colecții independente există sub o amenințare constantă de deteriorare și inaccesibilitate. Casetele analogice și digitale sunt fragile, iar formatele hardware și bandă sunt la îndemâna pieței (companiile media creează constant noi formate și casează vechiul), din aceste cauze arta media necesită readaptare și conservare. Migrațiile costisitoare și recondiționările tehnice sunt dificile pentru multe dintre aceste organizații să utilizeze în mod constant colecțiile proprii sau să le ofere acces la acestea. În lipsa unor infrastructuri tehnice, structurile de date devin desincronizate, ceea ce face ca multe dintre aceste materiale să fie dificil de localizat.

PROIECT CO-FINANTAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

Logo afcn RGB-final.png


Consiliul Județean Timiș

Logo cjt RGB-final.png


Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

SIMULTAN Festival —

The Simultan Association is a non-governmental organization, founded in 2005 by a group of artists and practitioners from Timișoara.
The association aims to develop and maintain a platform dedicated to interdisciplinary arts – emerging media projects, experimental music, and audio-visual and sound projects, related to the global cultural context and new forms of expression, with an emphasis on promotion and original content generation.
The establishment of such a structure was an important step in familiarizing the local art scene with the possibilities of new media. Our goal is to exhibit annually sound/audiovisual performances, experimental music concerts, video-art screenings, exhibitions, conferences, and workshops, whose themes and methods include: stylistic eclecticism, the relationship between man and automatization, recycling or ecological subjects, dry – digital lyricism, the fusion of acoustic and electronic instruments, expanded cinema, live jovial sound collages, reflecting on the political structure of sound.

https://www.simultan.org

§ƆHIƵضHƟNÏΛ —

an irregular event series dedicated to explorations in sound.

https://schizophonia.simultan.org

WAITING SPACES / SPATII IN ASTEPTARE —

The public space of a city can also be defined through how people perceive and experience the city, resulting in the social interaction of the residents. Public spaces are multi­dimensional destinations that offer residents a variety of experiences.

https://waiting-spaces.simultan.org